Logopedie

Wat is logopedie?

loogoopeedie

Logopedie is een paramedisch beroep in de gezondheidszorg. Logopedie houdt zich bezig met preventie, onderzoek en behandeling van stoornissen en beperkingen in de mondelinge, schriftelijke of non-verbale communicatie. Communicatie is meer dan praten alleen.

Communicatie omvat vele uitingsvormen, waaronder taal, lezen en schrijven, gebaren, spraakafzien en ondersteunde communicatiesystemen. Naast communicatiestoornissen behandelt een logopedist ook rekenproblemen en slikproblemen.

logopedie woordenverzameling

Wat doet een logopedist?

De logopedist geeft in de eerste plaats behandeling na een grondig onderzoek. Deze behandeling heeft tot doel stoornissen in het normale communicatiegedrag te voorkomen, te beperken of te verhelpen. Hiervoor worden specifieke methodes gebruikt die gegroeid zijn uit verschillende wetenschappen.

Naast behandeling geeft de logopedist eveneens adviezen en informatie. Ook wordt de omgeving begeleid.

De logopedist werkt vaak samen met andere deskundigen aangezien een stoornis in de communicatie ook gunstig beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld een medische, een tandheelkundige, een psychologische of een andere behandeling. Daarom juist blijft samenwerking tussen verschillende deskundigen belangrijk.

Vlaamse Vereniging voor Logopedisten

Vlaamse Vereniging voor Logopedisten